Het partnerpensioen is een pensioen dat uitgekeerd wordt aan de partner, indien degene die deelneemt in een pensioenregeling komt te overlijden. De voorwaarden hiervoor verschillen tussen pensioenregelingen, dus het is belangrijk dat goed uit te zoeken.
ls er in jouw pensioenregeling een partnerpensioen meeverzekerd, dan is het meestal zo dat jouw partner automatisch wordt aangewezen voor het partnerpensioen. Vaak krijgen pensioenuitvoerders een automatische melding van de gemeente als iemand trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dit is echter niet altijd het geval. Informeer dus altijd bij jouw pensioenuitvoerder of je dit zelf moet aangeven.Wanneer je ongetrouwd samenwoont, dan krijgt jouw partner meestal niet automatisch het recht op het partnerpensioen na je overlijden. Er worden vaak eisen gesteld rondom de duur van jullie relatie, en of jullie kunnen aantonen dat jullie een gezamenlijke huishouding hadden. Soms is hier ook een samenlevingscontract nodig. Als je niet getrouwd bent moet je bijna altijd zelf je partner aanmelden.
Er zijn twee manier waarop je partnerpensioen kan zijn opgebouwd:
- Op opbouwbasis: In dit geval bouw je een bedrag op voor je partnerpensioen. Mocht je stoppen met opbouwen, omdat je bijvoorbeeld voor jezelf begint en niet meer meedoet met de pensioenregeling, dan houd je recht op het nabestaandenpensioen dat tot op dat moment is opgebouwd.
- Op risicobasis: Hierbij bouw je geen bedrag op. Dit type partnerpensioen is een tijdelijke verzekering: zolang je premie betaalt, zijn jouw nabestaanden bij overlijden verzekerd van een nabestaandenpensioen. Dus als je overlijdt op het moment dat je een actieve deelnemer bent in een pensioenregeling, ontvangt jouw partner een uitkering. Als je stopt met het opbouwen met pensioen bij jouw pensioenuitvoerder, bijvoorbeeld omdat je van baan wisselt en voor jezelf begint, dan vervalt de dekking. Het hangt dan van de voorwaarden van je nieuwe pensioenregeling af wat voor pensioen je partner zal ontvangen bij overlijden.